21. OŽUJKA – SVJETSKI DAN ŠUMA

S ciljem podizanja svijesti o dobrobiti koje šumski ekosustavi daju našem planetu, kao i cijelom čovječanstvu, dana 21. ožujka obilježava se Međunarodni dan šuma kada se diljem svijeta stavlja naglasak na edukaciju javnosti o koristima i važnostima šuma za opstanak svih živih bića na Zemlji.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana šuma glasi – Zdrave šume za zdrave ljude, a njome se želi istaknuti kako šume održavaju sve aspekte našeg zdravlja, od pročišćavanja zraka i vode do osiguravanja osnovne hrane, lijekova i prihoda.

Šume imaju ključnu ulogu u borbi protiv sve izraženijih klimatskih promjena jer kao prirodni ponori ugljika apsorbiraju i skladište velike količine ugljikovog dioksida. Izuzetno su važne jer smanjuju rizik od poplava i djeluju kao zapreka poplavnim vodama, mogu zadržati višak kišnih voda te spriječiti ekstremne poplave i smanjiti štetu. Drveće također sprječava eroziju tla, reducira sedimente koji ulaze u vodene tokove i povećava upijanje vode u tla. Pored svega toga, šume ublažavaju posljedice suše, pomažu u opskrbi pitkom vodom i proizvode kisik koji udišemo, osiguravaju nam hranu i lijekove te ekonomsku stabilnost stanovništva diljem svijeta. Glavna odlika šuma u RH je da su 95 % prirodne s velikim bogatstvom bioraznolikosti za razliku od ostatka europskih šuma koje to nisu. Upravo je to činjenica koja izaziva divljenje kod  ljubitelja prirode kada posjete Lijepu našu. Ovakav visok udio prirodnih šuma u Republici Hrvatskoj rezultat je duge šumarske tradicije održivog gospodarenja ovim prirodnim bogatstvom koja traje već više od 250 godina.Skip to content