ODRŽANA JE POČETNA KONFERENCIJA

U petak je, 8. srpnja  u hotelu Aristos održana je početna konferencija projekta. Na konferenciji su bili mnogobrojni predstavnici Hrvatskih šuma sa svih Uprava šuma podružnica i Direkcije, te predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,  Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Konferenciju je otvorio predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, prigodnim riječima:

„Ponosan sam na projekt Ecomanager koji upravo najavljujemo, njegova je važnost iznimna i značaj koji će u provedbi ostvariti dio je naših razvojnih planova. Ecomanager podiže kvalitetu našeg rada i mogućnost raspolaganja resursima na viši nivo i to je upravo ono na čemu predano radimo“.

Edukacije, integracija i direktna komunikacija između zaposlenika

Ulaskom u EU, Republika Hrvatska preuzela je obvezu upravljanja ekološkom mrežom (EM) koja obuhvaća oko 37% kopnenog teritorija i 16% obalnog mora. Republika Hrvatska odlučila je upravljanje područjima EM Natura 2000, koja se nalaze unutar šuma i šumskih zemljišta kojima upravljaju Hrvatske šume d.o.o., integrirati u proces gospodarenja šumama.

„Mogu samo reći veliko hvala Hrvatskim šumama. Ono što moramo naglasiti jest da je pozitivna posljedica i rezultat ovoga je doprinos Republici Hrvatskoj u ostvarivanju dva cilja, a to su klimatski ciljevi i ciljevi za bioraznolikost“, naglasila je Renata Ojurović, ravnateljica Uprave za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju ispred Ministarstva poljoprivrede.

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer izjavio je da znanstvena zajednica desetljećima ukazuje da ljudsko djelovanje premašuje kapacitet održivosti ekosustava. „Svi moramo napraviti više i izaći iz svoje zone komfora, načina na koji koristimo prirodne resurse. Ključni ciljevi koji su pred nama su zaštita 30 posto kopna i mora, što na kopnu već imamo ostvareno, ali i 10 posto pod strogu zaštitu. Ti visoki ciljevi za europski kontinent proizlaze iz činjenice da gotovo nema stope našeg europskog tla na koje čovjek nije zagazio i na neki način poremetio prirodne procese”, naglasio je Kreitmeyer.

Nakon govora visokih uzvanika projekt je prigodnom prezentacijom predstavio MileRadočaj, voditelj projekta. Slijedila je prezentacija Blandine Randić Potkonjak iz MINGOR-a s temom NATURA 2000, Zaštita prirode i šumarstvo. Konferenciju je zaključio kolega Marko Radošević iz Službe za uređivanje šuma s temom Program gospodarenja gospodarskom jedinicom s planom upravljanja područjem ekološke mreže – prikaz načina izrade i sadržaja povezanih s ekološkom mrežom.

Skip to content