SVJETSKI DAN DIVLJIH VRSTA

Svjetski dan divljih vrsta obilježavamo svake godine 3. ožujka s ciljem prenošenja važne poruke o važnosti zdravih ekosustava te obnove bioraznolikosti čime se nastoji promijeniti sudbina najugroženijih vrsta. Proljetnice su divlje vrste kojima se jako veselimo, ali rijetko se sjetimo da su mnoge vrste proljetnica zaštićene ili strogo zaštićene.

Proljetnice su iznimno važne u ekosustavu jer svojim peludom i nektarom prehranjuju kukce, najčešće različite vrste leptira i pčela koje su tek izašle iz svojih skrovišta, dajući im mogućnost preživljavanja do pojave cvjetova ostalih biljaka.

Branjem nadzemnih dijelova (cvjetova) zaštićenih proljetnica za osobne potrebe one se posebno ne ugrožavaju, ali se uništava ljepota prirode, a ostalim posjetiteljima prirode onemogućuje uživanje u njima. S druge strane, sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija.  Zbog toga se prije svakog branja proljetnica ili kupovina njihovih buketića zapitajte želite li zaista ove vjesnike proljeća držati samo nekoliko dana u vazi, ili želite uživate u njima u prirodi svake godine.

Skip to content